Wanneer je door Instagram scrollt, zie je het regelmatig voorbij komen; ‘klik op de link in onze bio’. Het is dé omweg om toch via Instagram op een organische manier mensen naar je website te krijgen. Maar werkt het eigenlijk wel, zo’n link in bio? In dit artikel deel ik essentiële tips voor jouw eigen link in bio.
Wat is de instagram link in bio?
De link in bio is in feite de URL die in de biografie/omschrijving van jouw zakelijke instagram account gezet kan worden. Omdat je in een organisch tijdlijnbericht van Instagram op dit moment géén directe en klikbare link kunt plaatsen, kun je er voor kiezen om in de tekst van jouw bericht aan te geven dat je een directe link naar pagina x in jouw biografie hebt staan. Dit doe je meestal via de algemene term; link in bio.
Welke link zet je in de instagram biografie
Zoals met veel zaken binnen de online marketing, wil je het jouw potentiële klant zo makkelijk mogelijk maken, daarom enkele tips wat wél en niet te doen met de link die je in jouw Instagram bio wilt plaatsen:
- Gebruik een specifieke link
- Zorg dat de link up to date blijft met jouw laatste posts
- Gebruik je eigen website
- Denk mobile first
gebruik een specifieke link in jouw bio
Een veelgemaakte fout is dat bedrijven hun homepagina in de bio zetten. Dit lijkt misschien in eerste instantie een goede keuze, want men kan immers vanuit de homepage overal komen. Toch is dit niet de beste keuze. Wanneer iemand vanuit een bericht – dat ze duidelijk interessant genoeg vinden om naar jouw bio te gaan – op de link in jouw Instagram bio klikt, wil je dat zij in een gespreid bedje terecht komen. De homepage van je website is dat meestal niet. Hier moet men nog gaan zoeken naar de actie, product, blog, etc. die in jouw Instagram bericht vermeld werd. Gezien je bij elke extra klik mensen kwijtraakt, is de homepage ineens niet zo interessant meer om te gebruiken.
Maak daarom een dedicated ‘link in bio’ aan, op je eigen website, die je in jouw Instagram bio gebruikt. Dit is idealiter een clean and simple pagina, met buttons (of miniaturen van jouw Instagram posts) die de links bevatten waar jij in jouw Instagram berichten naar refereert. Op chronologische volgorde. Op deze manier komt iemand op jouw link in bio terecht en zal hij/zij heel eenvoudig de juiste button kunnen vinden om direct op de gewenste pagina uit te komen.
Naast de links die matchen met jouw laatste Instagram berichten, is het ook altijd handig om enkele algemene links op deze pagina te hebben staan, zoals de contactpagina of een lead-generatie pagina.
Zorg dat de link in bio up to date blijft
Nu je een dedicated pagina hebt gemaakt voor jouw Instagram account, is het natuurlijk wel belangrijk dat deze ook up to date blijft. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:
- De bovenste link matcht met de laatste post die hiernaar wijst
- Alle knoppen/links werken naar behoren
- Ook de chronologische volgorde van eerdere ‘link in bio’-posts klopt nog
- Verlopen aanbiedingen en acties zijn verwijderd
- etc.
Dit betekent dus dat je regelmatig zelf even de link moet bezoeken om te controleren of alles nog klopt. Maak er bijvoorbeeld een gewoonte van om tijdens het inplannen van een nieuwe batch posts, dat je direct de link in bio controleert en waar nodig bijwerkt.
Gebruik je eigen website
Er zijn verschillende gratis en betaalde tools beschikbaar die heel eenvoudig een link in bio voor jou kunnen aanmaken. Ideaal! Binnen enkele klikken op de knop heb jij een handige link in bio voor jouw Instagram account. Toch wil ik je adviseren om een dergelijke link op je eigen website aan te maken als aparte pagina. Dit biedt je namelijk altijd meer mogelijkheden, zoals:
- Diepergaande statistieken
- Meer dan alleen het aantal ‘views’ en ‘klikken’, maar ook inzichten zoals duur van bezoek op de pagina, welke knoppen zijn aangeklikt, zijn het nieuwe of terugkerende bezoekers, mogelijkheid tot retargeten, etc.
- Direct in je eigen omgeving en huisstijl
- Over dat gespreidde bedje gesproken; ze zijn meteen ‘binnen’
- Meer mogelijkheden en eigen beheer
- Je zit niet vast aan de voorgebouwde opties van een tool, maar kunt zelf bepalen wat je wel en niet aan functionaliteiten hebt. Denk aan categorieën, huisstijl, uitlichten van bepaalde links, etc.
- Gratis
- Een extra pagina maken op je website kost niets extra, sommige link-in-bio-tools wel
Denk mobile first
Wanneer je aan de slag gaat om een eigen link in bio pagina op jouw website te bouwen, is het belangrijk om deze 100% mobile first in te richten. Ofwel; op mobiel moet de ervaring 100% goed zijn. Instagram is een mobiele app, dus al jouw verkeer zal ook op mobiel de pagina bezoeken. Ookal lijkt deze tip vrij voordehand liggend, zie ik het nog regelmatig mis gaan. Op zich ook logisch, want over het algemeen maak je een pagina aan op jouw website via de laptop/computer, dus maak je de pagina op zoals je het dan ziet. Wees je er dus extra bewust van om de pagina van A tot Z te testen op mobiel. Laat ook een ander de pagina testen en kijk mee om te zien waar het mogelijk mis gaat of onduidelijk is.
Overigens geldt bovenstaande tip voor je gehele website; mensen die vanuit de link in bio doorklikken komen ook op de onderliggende pagina’s die ze op mobiel te zien krijgen. Loop dus jouw website na op mobielvriendelijkheid.
en de link sticker dan?
De link sticker – die Instagram onlangs breed heeft uitgerold voor al haar gebruikers – is weer net even wat anders! Kortgezegd is dit de mogelijkheid om (eindelijk) directe links in jouw Instagram stories te plaatsen. Het staat daarmee los van de link in bio en komt terug in een ander artikel!
Wil jij nu meer weten over Instagram marketing? Of ben je op zoek naar een oplossing voor jouw sociale media? Ik help je graag persoonlijk verder! Van een-op-een training en advies tot volledige uitbesteding.
Recente reacties