fbpx
Selecteer een pagina

Google analytics 4 instellen

Vanaf 1 juli 2023 verwerkt Universal Analytics (de huidige Google Analytics) geen gegevens meer in de standaard properties. Ofwel; je hebt vanaf dat moment niets meer aan je huidige Google Analytics profiel. Het is daarom belangrijk om nu over te stappen naar het nieuwe Google Analytics 4. GA4 biedt mogelijkheden om meer cross-mediale metingen te kunnen verrichten, over de gehele klantreis. Zodoende is er meer data beschikbaar van je huidige klanten, zoals de betrokkenheid, opbrengsten en retentie. Zoals Google zelf stelt: “Google Analytics 4 heeft de flexibiliteit om verschillende soorten data te meten, om zodoende een sterke data analyse te geven die toekomstbestendig is.”  De overstap maken is vrij eenvoudig en ik leg je in dit artikel uit hoe je dit kunt doen.

 

Updates binnen Google Analytics 4

Een nieuwe versie van Analytics vraagt natuurlijk om updates. Hieronder enkele updates op een rijtje:

  • Betere meting en integratie vanuit advertising kanalen, zoals Google Ads, YouTube Ads en Facebook advertenties.
  • Betere meting en integratie vanuit andere bronnen, zoals organische zoekopdrachten, sociale media en nieuwsbrieven.
  • Customer-Centric Measurement; ofwel het meten langs de gehele klantreis. Op deze manier krijg je een completer inzicht van hoe jouw klanten interacteren met je bedrijf.
  • Eenvoudigere rapportages en segmentaties. Waar je voorheen alleen Aquisitie kon inzien, heb je nu een overzicht van Aquisitie, Betrokkenheid, Inkomsten en Retentie.
  • Templates voor data inzichten.
  • Privacy-proof. De cookies staan onder vuur, dus ook hierop is GA4 voorbereid. Het is ontworpen om mee te bewegen met het nieuwe privacybeleid door op andere manieren data te verzamelen, bewaren en analyseren.

 

GA4 aanmaken

Heb je nog geen Google Analytics account? Dan kun je de stappen doorlopen binnen analytics.google.com en er wordt automatisch een GA4 account aangemaakt.

Heb je al enige tijd een Google Analytics account? Dan is de kans groot dat je nog een UA property hebt, en is het belangrijk een nieuw GA4 property aan te maken. Gezien je géén data kunt meenemen van het ene naar het andere property, is het belangrijk om zo snel mogelijk een GA4 property aan te maken, zodat deze data kan gaan verzamelen.

  1. Login op je Google Analytics account
  2. Klik links onderin op ‘Beheer’
  3. In het midden zie je de optie om een Property toe te voegen. Onder de knop zie je welke property je nu al hebt. Begint deze met UA? Dan heb je nog geen GA4 property. Begint deze met GA4? Dan heb je al een nieuw Google Analytics 4 property.
property ga4 instellen

    3. Klik op ‘Installatie assistent voor een Google Analytics 4 property’
    4. Volg de stappen van de installatie assistent

 

Installeren op je website

Vervolgens kun je het nieuwe property installeren op je website. Dit kan op verschillende manieren. Zo zijn er voor WordPress plugins, kun je Google Tag Manager gebruiken, een code plaatsen in de header van je website etc. Bekijk of ga na hoe de UA property is ingesteld en stel op deze manier ook de GA4 property in op je website. 

De benodigde codes voor installatie kun je vinden binnen de beheer omgeving van je Google Analytics account (zie stappen hierboven). 

Binnen het beheerders account klik je onder de nieuwe property op ‘Gegevensstreams’ en vervolgens op je Google Analytics 4 property. Daar vind je direct een overzicht van de ID’s en codes om het nieuwe Google Analytics aan je website te koppelen. 

 

Eigen verkeer uitsluiten

Het is altijd belangrijk om je eigen verkeer uit te sluiten van de data, zodat dat geen ruis veroorzaakt binnen je statistieken.

Stap 1 is het groeperen van het eigen verkeer. Dit doe je door binnen de beheerdersconsole wederom te klikken op ‘Gegevensstreams’ en vervolgens op de zojuist aangemaakte property. Onder het kopje ‘Google Tag’ vind je ‘Taginstellingen instellen’ klik hierop. 

Vervolgens klik je op ‘Intern verkeer definiëren’. Klik op Maken en geef de regel een naam. Onderin kies je voor IP adres is gelijk aan (of begint met wanneer je een serie aan IP adressen hebt). Vul het IP adres in – deze kun je vinden door te Googlen naar ‘What is my IP address?’ en klik op ‘Maken’.

Tot slot zet je dit om in een filter bij ‘Gegevensinstellingen’ en vervolgens ‘Gegevensfilters’ binnen de beheerders console. Kies voor een nieuwe filter en vervolgens Intern verkeer. Zorg ervoor dat de Filterbewerking op ´Uitsluiten´ staat en de Filterstatus op Actief. Maak de filter aan en sla de instellingen op. 

 

That´s it

Dit zijn de basis instellingen voor een nieuw Google Analytics 4 Property. De basis staat nu en de data kan binnenkomen.

 

Naast deze basis instellingen zijn er nog een tal van aanvullende instellingen die je op basis van jouw unieke situatie kunt instellen en optimaliseren. Ben je onderdeel van het jaarprogramma? Dan wordt dit voor je geregeld tijdens het proces!